Asijská směs se zázvorovou omáčkou 

06.05.2019

Porce: 2
Doba přípravy: 30 min

Suroviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké mrkve 
  • 1 balení bílého tofu
  • 1 a 1/2 hrnku nakrájených žampionů
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední odnož zázvoru 
  • 4 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 hrnek vody (na podlití)
  • 2 lžíce vody (do omáčky) 
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce medu (nebo neživočišného sladidla) 
  • 1/2 lžičky soli
  • hrstka sezamových semínek
  • sůl na dochucení 

Příloha

  • rýže nebo rýžové nudle uvařené podle návodu

Postup přípravy:

  1. Na olivovém oleji si osmažíme na dlouhé a úzké plátky nakrájenou cibuli a mrkev do zesklovatění (cca 5 min) 
  2. Podlijeme hrnkem vody a necháme asi 10-15 min dusit. 
  3. Po odpaření vody přidáme na plátky nakrájené žampióny a 1 stroužek česneku a půl odnože zázvoru nasekané na jemno. Zarestujeme a necháme měknout asi 5 min. 
  4. Připravíme si omáčku: Smícháme sojovou omáčku, kečup, 2 lžíce vody, med (nebo veganské sladidlo), zbytek zázvoru a česneku nakrájené na jemno, 1/2 lžičky soli a hrstku sezamových semínek.
  5. Z tofu vymačkáme vodu a nakrájíme na kostky nebo plátky. Osolíme a pokapeme trochou sojové omáčky, aby mělo výraznější chuť. 
  6. Po změknutí žampionů přidáme tofu, které krátce osmahneme a celou směs zalijeme omáčkou. Necháme probublat a zredukovat asi 5 min. Dochutíme solí dle chuti. 
  7. Já na posledních 5 mim vaření přidala i nakrájenou jarní cibulku, kterou jsem nechala ve směsi trochu změknout. 
  8. Servírujeme s vařenou rýží nebo do směsi vmícháme rýžové nudle, které hezky nasáknout omáčku. 

Pikantnost a sladkost se v této kombinaci krásně propojují a aroma zázvoru vaší kuchyni dodá exotickou zvláštnost. Celá směs je velmi aromatická a hodí se, pokud chcete svoje hosty nadchnout něčím novým, od čeho chcete, aby jim učarovalo. Můžu vám slíbit, že po ochutnání této kulinářské fantazie už nebudete chtít dělat nic jiného. Navíc je recept velmi jednoduchý a zvládne ho i největší amatér.