Bezová šťáva
15.06.2019
Porce: 7 litrů
Doba přípravy: 30 min vaření + 24 hodin namáčení
Suroviny:
- 80 větviček (= velkých květů) bezu
- 5 l vody
- 140 g kyseliny citronové
- 4 kg cukru krupice
- 2 nakrájené citrony
Postup přípravy:
- Květy omyjeme a zbavíme nečistot a zalijeme 5 l vychladlé převařené vody. Vmícháme kyselinu citronovou, přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme louhovat 24 h. Nepoužívejte kovovou nádobu!
- Po 24 h bezinkový výluh přecedíme a 30 min ho za občasného míchání povaříme s cukrem.
- Vychladlý sirup lijeme do lahví. My použili lahve po rumu a vodce a bylo jich ve výsledku asi 7.
Bezová šťáva je letní #musthave a recept mojí maminky pro tuto příležitost funguje perfektně. V kombinaci s ledově vychlazenou vodou a mátou je bezový sirup skvělým pomocníkem k osvěžení v parných letních dnech. Nebojte se množství cukru, které v receptu používáme, výsledkem je totiž šťáva, která předčí všechny supermarketové varianty.