Bezová šťáva 

15.06.2019

Porce: 7 litrů 
Doba přípravy: 30 min vaření + 24 hodin namáčení

Suroviny

  • 80 větviček (= velkých květů) bezu
  • 5 l vody
  • 140 g kyseliny citronové 
  • 4 kg cukru krupice
  • 2 nakrájené citrony

Postup přípravy:

  1. Květy omyjeme a zbavíme nečistot a zalijeme 5 l vychladlé převařené vody. Vmícháme kyselinu citronovou, přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme louhovat 24 h. Nepoužívejte kovovou nádobu!
  2. Po 24 h bezinkový výluh přecedíme a 30 min ho za občasného míchání povaříme s cukrem. 
  3. Vychladlý sirup lijeme do lahví. My použili lahve po rumu a vodce a bylo jich ve výsledku asi 7. 

Bezová šťáva je letní #musthave a recept mojí maminky pro tuto příležitost funguje perfektně. V kombinaci s ledově vychlazenou vodou a mátou je bezový sirup  skvělým pomocníkem k osvěžení v parných letních dnech. Nebojte se množství cukru, které v receptu používáme, výsledkem je totiž šťáva, která předčí všechny supermarketové varianty.