Boloňská omáčka s tempehem 

08.06.2019

Porce: 2 (velké)
Doba přípravy: 30 min

Suroviny:

  • 1 balení tempehu (nejlépe fermentovaný nebo uzený) 
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velké rajče
  • 1 lžička mleté papriky
  • čerstvá nebo sušená bazalka 
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • sůl, pepř a cukr na dochucení 

Postup přípravy: 

  1. Nakrájíme si cibuli na drobné kousky, to provedeme i s tempehem, který můžeme nastrouhat na hrubém struhadle nebo nalámat ručně na kousíčky. 2 stroužky česneku si nastrouháme na struhadle a nakrájíme rajče na středně velké kusy.
  2. Necháme cibuli zpěnit na oleji nebo vydusit na vodě. Přidáme 2 stroužky česneku a společně osmahneme asi 10 min. Poté přidáme sušenou papriku (necháme rozvonět) a nakrájené rajče a krátce orestujeme. 
  3. Do směsi přidáme konzervu s rajčaty a podlijeme ji vodou, se kterou konzervu propláchneme. 
  4. Osladíme, osolíme a opepříme dle chuti a přidáme zbylý nastrouhaný stroužek česneku.
  5. Necháme asi 10 min dusit na mírném plameni.
  6. V posledních minutách přidáme sušenou bazalku nebo směs na talíři zdobíme lístky čerstvých bylinek. 
  7. Podáváme s lahůdkovým droždím nebo veganským sýrem. 

Bez správně vyladěné omáčky na špagety se neobejde žádná kuchařka. Je totiž oblíbeným jídlem malých i velkých strávníků a když dojde inspirace, většinou po této osvědčené klasice hned sáhneme. Ani u mě tomu není jinak a veganské spaghetti bolognese u nás frčí - zvlášť jsme si oblíbili tuto variantu, protože na bílkoviny bohatý tempeh je skvělou alternativou mletého masa. Je tak výtečný, že se vám po klasické špagetové omáčce nezasteskne.