Chilli con carne

09.01.2021

Porce: 5
Doba přípravy: 50 min

Suroviny:

  • 3 menší cibule

  • 1 plechovka červených fazolí

  • 1 plechovka kukuřice

  • 1 tekutý rajčatový protlak (500 ml)

  • 1 balení veganského mletého (275 g - Next Level Hack)

  • 1 lžička kurkumy

  • 1 lžička kari

  • 1 lžička skořice

  • 3 lžičky červené papriky

  • sůl a pepř

  • 1 větší kostička hořké čokolády

  • chilli (vločky)

Postup přípravy:

  1. Na velké WOK pánvi necháme na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

  2. Postupně k ní přimícháme koření. Tato směs se nesmí připálit, takže podléváme olejem či vodou, dokud se všechny složky pořádně nepromísí.

  3. Následně přidáme veganskou náhražku mletého masa, pořádně ji se zbytkem směsi promícháme a opět průběžně podléváme, aby se nám nespálila.

  4. Když je mleté pěkně opečeno, přidáme rajčatový protlak, plechovku fazolí a kukuřice. Vše řádně smícháme a přidáme vodu tak, aby byla celá směs řidší.

  5. Přikryjeme poklicí a necháme na mírném ohni vařit, dokud nám směs nezhoustne. Nezapomeneme směs občasně promíchávat.

  6. Když je směs krásně hustá a voňavá, přidáme 1 větší kostičku hořké čokolády, která se nám hned rozpustí.

  7. Servírujeme s chlebem nebo rýží.

Jelikož podle tohoto receptu vaří moje drahá polovička milující pálivá jídla, přisypu k tomu i několik (ne)pikantních rad, jak si tohle báječně syté jídlo upravit podle své chuti. Pokud chcete mít jídlo o něco méně pálivější, kari použijte pouze půl lžičky a chilli použijte tak nepatrně, jak to jen jde. Pokud by vám stále připadalo, že se vám k ústech otevírá brána pekel, použijte na zjemnění kokosové mléko - začněte s jednou lžičkou, v případě potřeby přidejte víc. Toliko k bezpečnostním instrukcím. Chilli con carne si skvěle vychutnáte samotné, s chlebem nebo rýží.