Cizrna na paprice 

16.06.2019

Porce: 4
Doba přípravy: 30 min

Suroviny: 

  • 1 plechovka (425 ml) vařené cizrny
  • 2 střední cibule
  • 3 lžičky sladké papriky
  • 1/2 středního pórku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sojová smetana

Postup přípravy: 

  1. Na vodě podusíme 2 na jemno nakrájené cibule, necháme je zezlátnout. K cibuli přisypeme sladkou papriku a necháme ji rozvonět (cca 1 min). 
  2. Směs podlijeme vývarem a vše dusíme do změknutí cibule (cca 15 min). 
  3. Vše rozmixujeme ve výkonném mixéru (Pokud chcete směs jemnější, přelijte ji ještě přes sítko) a výslednou omáčku přelijeme zpátky do hrnce.
  4. Do omáčky přidáme sůl, pepř, cizrnu, na jemno nakrájený pórek a vše zalijeme sojovou smetanou. Necháme vše alespoň 10 min vařit. 
  5. Servírujeme s rýží, bulgurem nebo knedlíkem. 

Z cizrny na paprice už se stala taková veganská klasika, kterou ale ocení i ten, kdo zrovna k rostlinné stravě netíhne. Omáčku od klasické paprikové nemáte šanci rozeznat, navíc je obohacená a bílkoviny z vařené cizrny, takže se nemusíte bát, že nebudete tak sytí jako po mase. Mám odzkoušeno na masožravcích z mé domácnosti a olizovali se až za ušima.