Čočková sekaná

07.05.2020

Porce: 10 kusů 
Doba přípravy: 1 h 50 min

Suroviny

  • 1/2 hrnku vařené hnědé čočky
  • 1 a 1/2 bločku tofu natural (třeba Lunter) 
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • 2 lžíce kečupu 
  • 1 lžíce BBQ omáčky
  • hrstka čerstvé nasekané petržilky (velikostně asi dlaň)
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • + 2 lžíce kečupu na potření

Postup přípravy: 

  1. Na lžíci oleje smažíme jemně nasekanou cibuli, řapíkatý celer a česnek cca 5 minut. 
  2. Uvařenou čočku, rozdrobené či nastrouhané tofu, hotovou osmaženou směs zeleniny a veškerá ochucovadla a koření smícháme v míse a poté zahustíme ovesnými vločkami a ořechy.
  3. Směs na sekanou přendáme do silikonové formy na chleba a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 50 min - 1 h. 
  4. V půli pečení sekanou potřeme 2 lžícemi kečupu a necháme dopéct, aby se vytvořila krusta.
  5. Servírujeme s kaší, bramborem, salátem či chlebem. 

Tahle luxusní veganská napodobenina sekané je můj absolutní favorit a u nás teď naprosto frčí. Armáda masožravců v mé domácnosti musela uznat, že vařit vegansky se dá i chutně. 

Recept je celý okopčený ze stránky The Game Changers, kde ho najdete anglicky v kategorii recepty.