Čokoládový dort s krémem z arašídového másla

13.02.2021

Porce: 3 korpusy + krém na celé pomazání dortu 
Doba přípravy: 40 min pečení + 10 min krém + 2 dny tuhnutí 

Korpus: 

  • 1 l neslazeného sojového mléka
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 850 g hladké mouky
  • 750 g cukru krystal
  • 6 lžic kvalitního kakaa
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 240 g oleje
  • 1 a 1/2 lžíce instantní kávy

Krém: 

  • 2 plechovky kokosového mléka (jen tuhá část, doporučuji používat tučnější kokosové mléko a nechat ho zatuhnout v lednici, aby šel krém pěkně oddělit) 
  • 1 hrnek arašídového másla 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 250 g Alsanu 
  • 2 hrnky moučkového cukru 

Postup přípravy: 

  1. Korpusy si připravíme podle receptu z mého článku ZDE a necháme je přes noc vychladnout.
  2. Krém z kokosového mléka vyšleháme s arašídovým máslem a trochou soli v jemnou pěnu. 
  3. Ve vedlejší misce vyšleháme Alsan a přisypáváme do něj přesátý moučkový cukr. Pro zjemnění konzistence můžeme přidat trochu rostlinného mléka. 
  4. Oba krémy spolu postupně promícháme (POUZE RUČNĚ!). Musíme být opatrní, aby nám výsledný krém nezhrudkovatěl. 
  5. Hotovou náplň necháme krátce vychladit a můžeme promazávat dort. 
  6. Já patra rozkrojila, promazala je rybízovou marmeládou a vrstvila krém, kterým jsem nakonec ještě potáhla celý dort a udělala z něj navrchu dekorace. Odřezky z korpusu jsem použila také jako drobenku na dekoraci. 


Pokud si chcete o narozeninách zavzpomínat na chuť tradičního dortu, tento recept je pro vás stvořený. Hutný čokoládový korpus skvěle drží tvar a můžete z něj vyřezávat i komplikovanější dortové tvary. Krém z arašídového másla je vláčný, nadýchaný a tak akorát sladký, aby vás nerozbolely zuby. Prostě dokonalost.