Čokoládový dortík s avokádovým krémem

16.03.2021

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 1 h 

Na korpus: 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal 
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 4 lžíce octa
  • 2/3 hrnku oleje
  • 2 - 3 lžíce holandského kakaa

Na krém: 

  • 2 střední zralá avokáda
  • 50 g změklého rostlinného másla
  • 40 g datlového sirupu
  • 25 g hořké čokolády
  • špetka mořské soli
  • 1/2 lžičky instantní kávy (zvýrazní čokoládovou chuť)

Postup přípravy: 

  1. Do mléka přidáme ocet a necháme ho odstát, dokud se nevytvoří hrudky. Poté ho smícháme s ostatními mokrými surovinami a ty propracujeme se všemi sypkými přísadami. 
  2. Vznikne nám hladké tekuté těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C na cca 25 min. Po vyndání z trouby necháme korpus pořádně vychladnout. 
  3. Na krém si rozmixujeme dvě avokáda, přidáme změklé máslo, sirup, rozpuštěnou hořkou čokoládu, kávu a špetku soli. Vzniklou polevu necháme na hodinu odležet v lednici, aby ztuhla. 
  4. Nakonec korpus rozdělíme na tři části a promažeme ho oblíbenou marmeládou (nejlépe kyselejší) a avokádovým krémem. Vršek poskládaného dortu také pokryjeme zbylým krémem, marmeládou a dozdobíme ovocem. 

Je nutné tento skvost ještě nějak komentovat? Ještě teď se mi spouštějí sliny, když si vzpomenu na lahodný hedvábný krém z avokáda a nadýchaný čokoládový piškot. Musím se přiznat, že nejsem zodpovědná za tvorbu tohoto dortíku (dostala jsem ho k narozeninám od mého šikovného přítele), ale musela jsem ho s vámi sdílet, protože byl naprosto dokonalý! Kdo nevyzkouší, nepochopí.