Čokoládový mousse z aquafaby

28.11.2020

Porce: 2 skleničky 
Doba přípravy: 15 min + tuhnutí přes noc 

Suroviny: 

  • nálev z 1 plechovky cizrny 
  • 100 g 70% hořké čokolády 
  • 2 lžíce moučkového cukru 
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku 

Postu přípravy: 

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout tak, aby měla pokojovou teplotu.
  2. Mezitím si vyšleháme nálev z cizrny (aquafaba). Přidáme do něj před šleháním trochu kypřicího prášku, aby byl mousse nadýchanější. Šlehání zabere asi 10 min. 
  3. Po 10 minutách má pěna konzistenci sněhu z bílků a my do ní můžeme zašlehat cukr. 
  4. Do vychladlé čokolády postupně opatrně vmícháváme sníh špachtlí. V žádném případě nešleháme mixérem! 
  5. Nakonec ozdobíme kokosovým jogurtem a mraženým ovocem. 

Aquafaba je zázrak veganské kuchyně. Až příště otevřete plechovku cizrny a budete se chystat nálev vylít do odpadu, prosím, vyzkoušejte tenhle recept. Nebudete litovat.