Cuketový chlebíček 

06.09.2019

Porce: 20 krajíčků
Doba přípravy: 1h 30 min

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku 
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku 
  • 4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku 
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 lžička octa
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 překypující hrnky nastrouhané cukety (vodu vymačkat!)

Postup přípravy: 

  1. Do rostlinného mléka přidáme lžičku octa a necháme stát. 
  2. Mezitím si smícháme všechny suché ingredience (kromě cukru). Cukr "vyšleháme" ve vedlejší míse metlou s olejem, do něhož následně přimícháme cuketu, vanilkový extrakt a lněné semínko. Nakonec do mokrých surovin přilijeme zhrudkovatělé mléko. 
  3. Obě směsi společně propracujeme do hladkého těsta, které nalijeme do chlebové formy vyložené pečicím papírem. 
  4. Pečeme cca 1 h a 20 min na 180 °C, chlebík kontrolujeme špejlí. 

Existuje mnoho různých receptů na sladké snídaňové chlebíky. Ačkoliv u nás tradičně frčí banana bread, cuketová varianta si hned získala naše srdce a je jasným adeptem na favorita. Chlebíček je vláčný, nadýchaný a potěší milovníky sladkého mlsání. Skvěle se hodí k syté svačině nebo lahodné podzimní snídani. 

A pokud chcete zelené cuketové ocásky skrýt před vybíravými strávníky, vyzkoušejte různé variace sladkých pomazánek a ovoce na vašem oblíbeném chlebíčku.