Dokonalý čokoládový narozeninový dort 

27.10.2019

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 60 minut + chladnutí korpusu přes noc

Na korpus: 

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky vroucí vody
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 1 hrnek kakaa
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžička soli

Na krém: 

  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část) 
  • 200 g kvalitní veganské čokolády
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Postup přípravy: 

  1. Všechny sypké ingredience na korpus společně důkladně promícháme. Nejlépe je přesejeme přes síto. 
  2. Do sypké směsi vlijeme vroucí vodu, olej a jablečný ocet a vše zlehka promícháme. Nesmíme těsto přepracovat!
  3. Rozdělíme těsto do 2 dortových forem o průměru 24 cm. Spodek formy vyložíme pečicím papírem a kraje vymažeme tukem a vysypeme kakaem. 
  4. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a po vyndání z trouby necháme ideálně přes noc vychladit v lednici. Nikdy nepracujte s korpusem, který je ještě teplý!
  5. Druhý den si vyšleháme kokosový krém. Plechovky kokosového mléka necháme několik hodin ztuhnout v lednici a poté z nich vyjmeme pouze tuhou část. Vodu použijeme třeba do smoothie. 
  6. Do něj vlijeme čokoládu, kterou jsme si roztopili s olejem ve vodní lázni. 
  7. Vyšleháme s cukrem a dáme ideálně na 30 minut do lednice, aby krém zhutněl. 
  8. Korpusy si seřízneme nožem, aby neměli uprostřed velký hrbol a promažeme je krémem. Krém poté navrstvíme rovnoměrně po celém dortu. 
  9. Zdobíme kokosem a višněmi. 

Nebudu lhát, veškeré moje tipy a triky, které jsem popsala v tomto receptu, vznikly poté, co jsem si sama zažila, jaké to je, když se posere, co se dá. Korpus se mi nejdříve naprosto rozpadl, krém byl zase příliš moc sladký,... Všechno se má zkrátka odzkoušet na vlastním těle. Každopádně výsledek byl naprosto famózní.

Tento dort posloužil jako vrchol narozeninového večera mých spolužáků a jejich party. Nikdo z nich nebyl vegan, většina z nich by za normálních okolností při slově "vegan" začala ohrnovat nos a všichni byli ještě před ochutnáním přesvědčeni, že to bude katastrofa. Nemusím vám snad ani popisovat, jak jim spadla brada po ochutnání téhle čokoládové dokonalosti. Jestli chcete někdy vytřít svým známým neveganům zrak, tento recept je #musthave.