Domácí bagely
05.11.2019
Porce: 12 bagelů
Doba přípravy: 1 h a 30 min
Suroviny:
- 450 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 2 lžičky soli
- 1 balíček sušeného droždí
Na zdobení:
- sezamová semínka, lněná semínka,...
Postup přípravy:
- Z ingrediencí vypracujeme pevné těsto, řádně ho prohněteme a dáme na hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty následně rozkrájíme na 3 kousky ve velikosti důlku dlaně. Mělo by nám vzniknout těsto na 12 bagelů. Tvarujeme kuličky, do kterých pak uprostřed vytlačíme díru (bagel by měl připomínat donut).
- Ve velkém hrnci vaříme vytvarované těsto ve vodě (vodu oslaďte 1 lžící javorového sirupu) z každé strany 1 minutu. Poté je necháme okapat a dáme na pečicím papírem vyložený plech.
- Připravené bagely posypeme semínky a dáme péct na 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Domácí pečivo pro mě bylo vždy velkým strašákem. Kynutému těstu jsem se vyhýbala jako čert kříži a myslela jsem, že je práce s droždím neskutečná alchymie. Dnes už vím, že zvlhlý rohlík ze supermarketu se nemůže měřit s křupavým vonícím domácím pečivem. A navíc je to tak snadné!
Bagely svou konzistencí můžou připomínat náš český dalamánek. Jsou velmi hutné a syté a díky vaření ve sladké vodě mají velmi příjemnou nasládlou chuť. Nejraději je vždy rozpůlím a promažu hummusem, poté je plním svou oblíbenou zeleninou - dokonalejší svačinu neznám.