Domácí bagely 

05.11.2019

Porce: 12 bagelů 
Doba přípravy: 1 h a 30 min

Suroviny

  • 450 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí

Na zdobení: 

  • sezamová semínka, lněná semínka,...

Postup přípravy: 

  1. Z ingrediencí vypracujeme pevné těsto, řádně ho prohněteme a dáme na hodinu kynout. 
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty následně rozkrájíme na 3 kousky ve velikosti důlku dlaně. Mělo by nám vzniknout těsto na 12 bagelů. Tvarujeme kuličky, do kterých pak uprostřed vytlačíme díru (bagel by měl připomínat donut).
  3. Ve velkém hrnci vaříme vytvarované těsto ve vodě (vodu oslaďte 1 lžící javorového sirupu) z každé strany 1 minutu. Poté je necháme okapat a dáme na pečicím papírem vyložený plech. 
  4. Připravené bagely posypeme semínky a dáme péct na 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. 

Domácí pečivo pro mě bylo vždy velkým strašákem. Kynutému těstu jsem se vyhýbala jako čert kříži a myslela jsem, že je práce s droždím neskutečná alchymie. Dnes už vím, že zvlhlý rohlík ze supermarketu se nemůže měřit s křupavým vonícím domácím pečivem. A navíc je to tak snadné!

Bagely svou konzistencí můžou připomínat náš český dalamánek. Jsou velmi hutné a syté a díky vaření ve sladké vodě mají velmi příjemnou nasládlou chuť. Nejraději je vždy rozpůlím a promažu hummusem, poté je plním svou oblíbenou zeleninou - dokonalejší svačinu neznám.