Dort řepáček s jahodovým krémem 

23.03.2020

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 45 min + tuhnutí přes noc

Korpus: 

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky pyré z vařených řep (cca 6 vařených řep)
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 3/4 hrnku rostlinného jogurtu (nebo jablečného pyré)
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje

Krém: 

  • 2 plechovky kokosového mléka (pouze tuhá část) 
  • 2 lžíce jahodového džemu 
  • trochu červeného potravinářského barviva
  • 5 čerstvých jahod (nasekaných na drobno) + 5 jahod na plátky 

Postup přípravy: 

  1. Korpus uděláme podle receptu na řepnou bábovku, kterou najdete ZDE. Pouze rozdělíme těsto do dvou kulatých dortových forem a pečeme cca 25 - 30 min. 
  2. Kokosové mléko necháme přes noc vychladit v lednici a poté z něj použijeme pouze tuhou část. Tu vyšleháme šlehačem do podoby šlehačky a ručně do krému vmícháme marmeládu. Hotový krém necháme chvíli odležet v lednici. 
  3. Jeden z korpusů seřízneme a pomažeme jahodovým krémem. Na něj přidáme kousky nakrájených jahod. Poté vrstvíme druhý korpus a dort pokryjeme další vrstvou krému a plátků jahod. Nejlépe je nechat dort alespoň 5 hodin uležet v lednici. Já nechala přes noc. 

Pokud se potýkáte se stejným problémem jako já a chcete si udržet pěknou postavičku a zároveň si dopřát něco sladkého na zub, tenhle dort vás naprosto uchvátí. Je krásně vláčný, nadýchaný a společně s lehkým jahodovým krémem se úplně rozplývá na jazyku.