Dýňové cinnamon rolls 

21.09.2019

Porce: 1 pekáč
Doba přípravy: 1 h 30 min

Suroviny na těsto: 

  • 450 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
  • 250 g dýně hokkaido 
  • 3 lžíce vody
  • 50 ml rostlinného oleje

Suroviny na náplň: 

  • 100 g dýně hokkaido
  • 3 lžíce třtinového cukru 
  • 80 ml kokosového oleje
  • 2 lžičky skořice

Suroviny na polevu: 

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1/4 citronu 

Postup přípravy: 

  1. V teplém mléce necháme společně s cukrem, droždím a 1 lžící mouky vzejít kvásek. Cca 15 minut
  2. Dohromady 350 g oloupané dýně hokkaido si uvaříme do změknutí a rozmixujeme na jemné pyré. 
  3. Mouku smícháme se vzešlým kváskem, 3/4 dýňového pyré a zbylými ingrediencemi na těsto. Pořádně ho rukou prohněteme a necháme ho asi 45 - 60 minut kynout na teplém místě. 
  4. Během čekání na těsto si vytvoříme ze zbylého pyré, cukru, skořice a kokosového oleje náplň, kterou necháme alespoň 15 minut odležet v lednici. Bude se tak lépe natírat a nevyteče z těsta. 
  5. Po vykynutí vyválíme z těsta velký tenký plát, který pomažeme náplní a srolujeme do velké "rolády". Z ní krájíme asi 3 cm tlustá kolečka, která skládáme vedle sebe do vymazaného pekáče. 
  6. Šneky pečeme asi 20 min na 200 °C a necháme vychladnout. Ozdobíme polevou z moučkového cukru a citronové šťávy. 

Tuto lahodnou dobrotu jsem víceméně celou obšlehla od úžasné Chay.cz , která vzala tradiční recept na skořicové šneky a udělala z něj ještě větší chuťovou hitparádu, která vám navíc pomůže vyřešit otázku, jak se zbavit úrody dýní v sezóně. Moji kritičtí a neoblomní strávníci byli chutí a vláčností těchto rolek naprosto nadšení a za pár hodin zel pekáč prázdnotou. No co... Dýní je ještě dost.

Původní recept najdete ZDE