Dýňové kari s cizrnou 

26.08.2019

Porce: 6
Doba přípravy: 35 min

Suroviny

  • 1 střední dýně hokkaido
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka krájených rajčat + 1 plechovka vody (vypláchnutí konzervy)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 střední cibule
  • 1 kus zázvoru (velikost palce) 
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky kari koření 
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/3 lžičky chilli
  • 1 zeleninový bujon 

Postup přípravy: 

  1. Vydlabanou dýni si oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky, které potřeme lžící oleje a posypeme trochou soli. Takto dýni pečeme na 200 °C cca 20 minut do změknutí. 
  2. Mezitím si na lžíci oleje osmažíme jemně pokrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor s česnekem do zesklovatění. Poté přidáme veškeré koření (kromě kari) a krátce orestujeme. 
  3. Voňavou směs zalijeme konzervou rajčat, kterou doplníme vodou a vypláchneme. Přidáme bujon. Takto vaříme cca 10 minut a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. 
  4. Následně přilijeme do omáčky konzervu kokosového mléka a pěkně rozmícháme. 
  5. Opečenou dýni společně s propláchnutou zcezenou cizrnou přidáme do směsi a výslednou omáčku okořeníme kari kořením, solí a pepřem dle chuti. Dále už nevaříme a rovnou servírujeme. 

Dýňové kari je u nás stálice. Teď, když začíná ta správná sezóna, je zpracování dýně věčnou otázkou. Tento recept je tak jednoduchý a výsledný pokrm tak lahodný, že při příští otázce, co s těmi dýněmi dělat, už nesáhnete po jiném řešení. Příjemné aroma zázvoru a česneku vám provoní kuchyni a vás pohladí po duši tak jako mé strávníky.