Dýňovo - banánová bábovka 

02.11.2019

Porce: 1 střední bábovka
Doba přípravy: 50 min

Suroviny: 

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 kypřící prášek
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 200 g dýňového pyré
  • 1 lžička octa
  • 50 ml oleje
  • 80 ml datlového sirupu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 velký banán

Na mramorování:

  • 1/4 hotového těsta + 2 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka

Postup přípravy: 

  1. Ve dvou mísách si zvlášť smícháme všechny mokré a suché ingredience. Obě směsi spolu zlehka spojíme. Nechceme těsto přepracovat! 
  2. Z hotového těsta si odebereme 1/4 a přidáme do něj kakao a trochu mléka. 
  3. Střední formu na bábovku si vymažeme tukem a vysypeme moukou. 
  4. Do bábovky vrstvíme těsto - světlá vrstva, tmavá vrstva a opakujeme, dokud nám nedojde. 
  5. Nakrájíme si banán na kolečka a ta rovnoměrně vtlačíme do těsta. 
  6. Bábovku pečeme na 180 °C cca 45 minut. Poté ji necháme 30 minut chladnout a vyklepneme ji z formy. Servírujeme až po úplném vychladnutí. 

Vláčnější bábovka už snad ani neexistuje. Klasickou kefírovku, tvarožku nebo vaječnou strčí hravě do kapsy. Přísahám, že už si ani na jednu z nich po ochutnání téhle super jednoduché bomby nevzpomenete. 

Ačkoliv ani jeden z mých strávníků není zrovna fanoušek banánů, v této vláčné bábovce jsou příjemné překvapení a naopak jsem na ně slyšela jen samou chválu. Pokud chcete dát tomuto receptu nový rozměr, použijte například sušené ovoce, hořkou čokoládu nebo ořechy. Můžu slíbit, že do půl hodiny bude talíř s bábovkou prázdný a možná dokonce zmizí ještě horká!