Nepečený dýňovo - vanilkový dort 

29.09.2019

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 30 min + 3 h tuhnutí

Korpus: 

  • 400 g datlové pasty
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička kakaa
  • 3 lžičky kokosového oleje

Dýňová náplň:

  • 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část) 
  • 500 g dýňového pyré
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 5 lžic javorového sirupu 
  • 1 lžička agaru
  • 1/3 hrnku vody

Vanilková náplň: 

  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru

Zdobení: 

  • goji
  • ovesné vločky
  • strouhaný kokos
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • sušený ananas
  • skořice

Postup přípravy: 

  1. Ve výkonném mixéru si připravíme korpus. Všechny ingredience necháme propracovat mixérem v tuhé těsto, které se dá dobře tvarovat. Poté ho natlačíme do velké dortové formy (24 cm), abychom měli středně velkou vrstvu. 
  2. V mixéru společně promícháme pyré, kokosový krém z plechovky (vodu můžeme použít do smoothie), sladidlo, skořici a vanilkový extrakt. V menším kastrůlku necháme ve vodě převařit lžičku agaru a následně želatinózní hmotu přidáme do mixéru k dýňové náplni. Tuto vrstvu nalijeme na korpus a necháme odležet v lednici. 
  3. Uvaříme si pudink v rostlinném mléce s cukrem a přimícháme k němu skořici. Hotový pudink vrstvíme na dýňovou náplň a společně necháme alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici. 
  4. Na zdobení si připravíme 3 lžíce ovesných vloček, které smažíme s javorovým sirupem, kokosem, skořicí a goji na pánvi s nepřilnavým povrchem, dokud nám nevznikne granola. Co se týče dalšího zdobení, fantazii se meze nekladou. 

Tento recept byl můj osobní experiment. Tentokrát jsem se nedržela žádného receptu a spíše likvidovala staré lednicové zásoby. Takhle často vznikají ty nejlepší recepty. 

A co se týče agaru, naprosto předčil moje očekávání. Zároveň ale musím zmínit, že při příštím kuchtění této dýňové bomby možná veškeré ztužovače vynechám a budu doufat ve správné tuhnutí krému. S agarem je struktura krému více pudingová, pokud ho vynecháte, bude hezky krémová a vláčná.