Dýňový chlebíček

01.11.2020

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 1h 15 min 

Suroviny

  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 1/4 hrnku rostlinného mléka mléka
  • 1/4 hrnku rostlinného jogurtu
  • 2 lžíce mletých lněných semínek + 5 lžic vody 
  • 2/3 hrnku javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • pekanové ořechy a dýňová semínka

Postup přípravy: 

  1. Lněná semínka smícháme s vodou a necháme je v lednici odležet. Vznikne nám šlem podobný vejci. 
  2. Smícháme spolu veškeré sypké ingredience a v oddělené misce všechny suroviny mokré, do kterých zapracujeme i lněný šlem. 
  3. Obě směsi spolu zlehka promícháme a hotové těsto nalijeme do formy na chleba. Vršek následně posypeme nasekanými pekanovými ořechy a dýňovými semínky. 
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 1 hodinu. Dáváme pozor, aby se nám vršek nepřipálil (případně chlebíček 15 min před vytažením z trouby přikryjeme alobalem). 

Namazaný arašídovým máslem, džemem nebo jen tak samotný? Tahle podzimní dokonalost provoněná skořicí se hodí ke každé příležitosti. Dýňový chlebíček je fantasticky vláčný, jemný a neuvěřitelně sytý - proto se hodí jako skvělá podzimní snídaně nebo brunch.