Fazolové chilli s plantainem 

10.08.2019

Porce: 4 
Doba přípravy: 35 min

Suroviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka nasekaných rajčat v omáčce
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička cukru
  • sůl a pepř na dochucení 
  • 1 velký plantain (nejlépe hodně žlutý s černými fleky) Pokud nemáte plantain, je skvělou variantou ještě zelený obyčejný banán, který seženete skoro v každém obchodě. V tom případě použijte 2. 
  • 1 hrnek vody

Postup přípravy: 

  1. Na olivovém oleji si osmažte cibuli s červenou paprikou do zesklovatění (asi 5 min) 
  2. Poté přidejte česnek a 1 min nechte zarestovat.
  3. Přidejte zceděné propláchnuté fazole, plechovku rajčat v nálevu, hrnek vody a koření, cukr, sůl a pepř. Nechte asi 15 min vařit na mírném plameni. Dle potřeby můžete naředit vodou, aby směs nebyla moc hustá a nepřipálila se. 
  4. Přidejte na kolečka nakrájený plantain (nebo 2 zelené banány) a nechte asi 10 min změknout. Dejte pozor, aby se z něj nestala kaše. 
  5. Servírujeme s rýží, kuskusem, bulgurem nebo těstovinami. Navrch můžeme přidat nasekaný koriandr a plátky avokáda. 

Tato sladko - pálivá kombinace je naprosté kombo, které si užijete nejen v chladnějších obdobích, ale kvůli svým exotickým chutím je na programu dne za každé situace. Plantain je plný zdravých minerálů. Je bohatý na draslík, vápník a železo. Obsahuje méně cukru než banány. Navíc pokryje zdravý příjem vitaminů A, C a B6. Protože je plantain v našem klimatickém pásmu méně dostupný, můžeme ho v receptu nahradit nedozrálým zeleným banánem, který ještě není tak sladký.