Guláš z hlívy 

12.09.2019

Porce: 5
Doba přípravy: 45 min

Suroviny: 

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 500 g cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 5 stroužků česneku 
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 krajíce chleba
  • kmín
  • majoránka
  • pepř a sůl

Postup přípravy: 

  1. Na olivovém oleji si osmažíme do hněda na drobno nakrájenou cibuli. Nesmí se spálit! 
  2. Poté k ní přidáme na proužky natrhanou hlívu, kterou asi 5 minut restujeme společně s cibulkou. 
  3. Směs zasypeme sladkou paprikou a kmínem a necháme společně rozvonět. Následně vmícháme protlak. Poté vše podlijeme vývarem a dusíme asi 15 min do změknutí hlívy. 
  4. Po této době přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku a dochutíme dle potřeby. 
  5. Nakonec směs zahustíme chlebem, který jsme zbavily kůrek a nakrájeli na drobné kostičky. Servírujeme s chlebem, knedlíkem nebo těstovinami. 

I české klasiky si my hlívožrouti můžeme dopřát. Díky této zázračné houbě se nám neustále daří překvapovat naše strávníky tím, jak skvěle jdou tradiční recepty napodobit, aniž by v nich plavalo maso. Mám odpozorováno, že v mojí kuchyni jsou české klasiky čím dál populárnější a nikdo už neohrnuje nos nad zázraky veganské kuchyně.