Houskový knedlík 

22.09.2019

Porce: 2 šišky
Doba přípravy: 45 minut

Suroviny

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 hrnek burisonů 
  • 1 a 1/4 hrnku sodovky
  • 6 špetek soli
  • 1/2 balíčku sušeného droždí

Postup přípravy: 

  1. Hrubou mouku si smícháme s droždím, burisony a solí a celou sypkou směs zalijeme sodovkou. 
  2. Těsto hněteme ručně 10 minut. Pokud by se lepilo, přidáváme mouku, v opačném případě přiléváme postupně sodu. 
  3. Z těsta vytvarujeme 2 šišky, které necháme cca 10 minut odležet na teple.
  4. Knedle vaříme 12 minut z každé strany v hrnci s osolenou vodou. 12 minut počítáme od vyplavání knedlíků na povrch. 
  5. Uvařené knedlíky vytáhneme z vody a okamžitě propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Krájíme nití nebo ostrým navlhčeným nožem. 

Udělat dobrý houskový knedlík umí potrápit i nejzkušenější kuchařku. Tato super jednoduchá veganská varianta všemi milovaného knedle je zatím asi nejjednodušší možná napodobenina oblíbené české přílohy. Kdo nemá hnětač (jako já), dokonce si u přípravy pěkně zacvičí a bude si potom moct dopřát klidně svíčkovou se šesti.