Hraběnčiny řezy 

26.11.2019

Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 1 h 20 min

Suroviny: 

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 200 g veganského másla
  • 4 lněná vejce (4 lžíce mletého lněného semínka + 12 lžic vody)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg jablek
  • 1 plechovka cizrny v nálevu 
  • 3 lžíce moučkového cukru 
  • 4 lžíce mletých ořechů
  • 2 lžičky skořice

Postup přípravy: 

  1. Těsto si připravíme z hladké mouky, krystalového cukru, lněných vajec, prášku do pečiva a másla. Rukama vše dobře propracujeme a od vzniklého těsta oddělíme asi třetinu. Obě části dáme do lednice na 30 minut ztuhnout. 
  2. Větší část těsta natlačíme na plech do rovnoměrné vrstvy. Na ni nastrouháme jablka, která posypeme ořechy a skořicí. 
  3. Z plechovky cizrny slijeme nálev, který se špetkou kypřícího prášku vyšleháme do sněhu. Do vzniklé hmoty všleháme asi 3 lžíce moučkového cukru. Tento sníh rozprostřeme na koláč. 
  4. Zbylou část těsta nastrouháme navrch sněhu, aby pokrývala celý plech. 
  5. Koláč pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Hraběnčiny řezy jsou starou specialitou mojí babičky a maminky, proto nebylo vůbec jednoduché je zveganizovat. Ale s pomocí aquafaby (nálevu z cizrny) byla moje práce mnohem jednodušší. Tenhle veganský trik jsem se naučila nedávno a už se těším na to, jak zkusím tvořit další recepty s falešným sněhem. Pokud nevíte, kam spotřebovat podzimní zásoby jablek, sladká bomba v podobě těchto řezů je nejlepší volba.