Hříšná mrkvová buchta #vegetarian

19.05.2019

Doba přípravy: 40 min pečení + hodina tuhnutí v lednici

Suroviny na těsto: 

  • 600 g celozrnné mouky
  • 200 g sypkého sladidla (př. prášek ze stévie) 
  • 250 g jemně strouhané mrkve
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • citronová kůra z 1/2 citronu 
  • špetka soli

Suroviny na náplň: 

  • 500 g tvarohu
  • 5 lžic sypkého sladidla
  • 4 bílky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu) 
  • citronová kůra z 1/2 citronu 
  • špetka soli

Postup přípravy: 

  1. Ze surovin na těsto zpracujeme na válu kulatý "bochník", který necháme zabalený hodinu chladit v lednici. 
  2. Tvaroh rozmícháme se sladidlem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a žloutky do hladka. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a po částech ho opatrně vmícháme do tvarohové směsi. 
  3. Vychlazené těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu rozválíme na placku a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Na těsto nalijeme tvarohovou směs a rovnoměrně rozetřeme. 
  5. Rozválíme si na placku druhou část a přeneseme na tvarohovou směs. Povrch nezapomeneme propíchat vidličkou.
  6.  Pečeme při 180°C cca 30 - 40 min. Já pekla 40 min.
  7. Krájíme až po úplném vychladnutí!

Tato buchta rozhodně není nejzdravější alternativou odpoledního dezertu, ale rozhodně stojí za to si jí kousek dopřát. Určitě jí oslníte svoji návštěvu a budou se divit, až jim prozradíte, jakou ingredienci jste do ní schovali. Díky mrkvovému těstu je buchta neuvěřitelně vláčná. V chuti dominuje kombinace citronové kůry a vanilky, která zaujme a v horkém letním dni krásně osvěží.