Indický dhal 

22.03.2020

Porce: 6
Doba přípravy: 1 h

Suroviny

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce kmínu 
  • 1 lžíce semínek koriandru 
  • 10 stroužků česneku 
  • 2 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru 
  • 800 g rajčatového pyré
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžičky soli  
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 3 hrnky vody
  • 1 plechovka kokosového mléka 

Postup přípravy: 

  1. Na oleji osmažíme semínka kmínu a koriandru, dokud se nerozvoní. (cca 1 min)
  2. Poté přidáme prolisovaný česnek, který krátce orestujeme. 
  3. Do základu poté vrestujeme zázvor, kurkumu a sůl a vlijeme rajčatové pyré. Necháme krátce bublat a poté přidáme hnědou čočku a vodu. 
  4. Směs vaříme 40 min na středním plameni. Průběžně mícháme.
  5. Po změknutí čočky zjemníme dhal kokosovým mlékem a krátce povaříme. Servírujeme s rýží. 
Indický dhal je asi nejlepší pomocník v zahánění sezónních bacilů. Navíc se skvěle hodí, pokud se snažíte nahnat bílkoviny a železo a odmítáte polykat zbytečné množství tabletek. Tato verze tradiční indické speciality krásně prohřeje a mohu slíbit, že ačkoliv je tento pokrm docela výbušný, nikdo z nás žádné extrémní výbuchy nepocítil.