Jablíčkový koláč 

12.10.2019

Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 50 minut 

Suroviny: 

  • 3 středně velká jablka
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli 
  • 1 lžička skořici 
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru 
  • 2 lžíce sojového jogurtu 
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu 

Drobenka: 

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy: 

  1. Veškeré sypké ingredience smícháme v jedné míse. 
  2. Zvlášť si připravíme mléko, do kterého přidáme lžičku octa a necháme zhrudkovatět. Poté do našeho odstátého mléka nalijeme zbytek mokrých surovin a vanilkového aroma. 
  3. Obě směsi propracujeme v husté hladké těsto. 
  4. 3 jablka si oloupáme a nakrájíme na tenké plátky. 
  5. Těsto nalijeme na pečicím papírem vyložený pekáč a poklademe na něj plátky jablek. 
  6. Vytvoříme si drobenku z ovesných vloček a javorového sirupu a nasypeme ji na koláč. 
  7. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C cca 45 minut. 

Sezóna jablek už nám započala, takže je nejvyšší čas začít vymýšlet, kam všude je nastrkat. Vyzkoušela jsem už mnoho jablečných buchet, ale tato vyhrála na celé čáře. Pro svou jednoduchost je mým nejoblíbenějším receptem, který mohu oprášit pokaždé, když nemám tolik času patlat se s náročným pečením. Není to zrovna kulinářský zázrak, ale u vás doma si zamlaskají všichni.