Domácí nutella 

10.08.2019

Porce: 1 střední zavařovačka
Doba přípravy: 30 min 

Suroviny: 

  • 2 hrnky lískových ořechů (s hnědou šlupičkou) 
  • 1/2 hrnku kešu nebo para ořechů 
  • 1/3 hrnku moučkového cukru nebo jiného velmi jemně mletého sladidla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce kokosového oleje* 
  • pár kapek vanilkového extraktu 

Postup přípravy: 

  1. V troubě předehřáté na 180°C si necháme péct lískové ořechy na nízkém plechu. Tím ořechy zbavíme hořké šlupky a budou mít jemnější chuť. Každých 5 minut je kontrolujeme, aby se nespálily. 
  2. Po upečení ořechy zbavíme slupky třením v utěrce nebo ručním oloupáním a dáme je do výkonného mixéru společně s kešu/para ořechy. 
  3. Mixujeme na vysoký výkon 5 - 15 min podle výkonnosti vašeho mixéru. Vznikne nám hustá olejovitá směs - oříškové máslo. 
  4. Do směsi přidáme cukr, kakao, vanilkový extrakt, olej (není nutný - pomáhá nutelle ztuhnout, pokud máte radši tužší pomazánku), špetku soli a necháme promixovat asi 5 min. 
  5. Výslednou směs ochutnáme a dochutíme dle představ. Přelijeme vše do zavařovací sklenice a po vychladnutí skladujeme v chladu. 
  6. Směs neobsahuje mléko, tudíž vydrží v lednici až 1 měsíc.  

Nezdravým oříškovým pomazánkám odzvonilo. Příprava této domácí nutelly je tak jednoduchá, že už nikdy nesáhnete do obvyklého regálu v supermarketu. Výsledná chuť je nebesky oříšková a společně s poctivým holanských kakaem dává nutelle úplně nový rozměr. Para nebo kešu ořechy fungují v pomazánce jako mléko, tudíž je úžasně krémová a dobře roztíratelná. Mám vyzkoušeno, že dárek v podobě domácí nutelly nic nepřekoná.