Hříšná mrkvová buchta #vegetarian
10.08.2019
Doba přípravy: 40 min pečení + hodina tuhnutí v lednici
Suroviny na těsto:
- 600 g celozrnné mouky
- 200 g sypkého sladidla (př. prášek ze stévie)
- 250 g jemně strouhané mrkve
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- citronová kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
Suroviny na náplň:
- 500 g tvarohu
- 5 lžic sypkého sladidla
- 4 bílky
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu)
- citronová kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
Postup přípravy:
- Ze surovin na těsto zpracujeme na válu kulatý "bochník", který necháme zabalený hodinu chladit v lednici.
- Tvaroh rozmícháme se sladidlem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a žloutky do hladka. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a po částech ho opatrně vmícháme do tvarohové směsi.
- Vychlazené těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu rozválíme na placku a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Na těsto nalijeme tvarohovou směs a rovnoměrně rozetřeme.
- Rozválíme si na placku druhou část a přeneseme na tvarohovou směs. Povrch nezapomeneme propíchat vidličkou.
- Pečeme při 180°C cca 30 - 40 min. Já pekla 40 min.
- Krájíme až po úplném vychladnutí!
Tato buchta rozhodně není nejzdravější alternativou odpoledního dezertu, ale rozhodně stojí za to si jí kousek dopřát. Určitě jí oslníte svoji návštěvu a budou se divit, až jim prozradíte, jakou ingredienci jste do ní schovali. Díky mrkvovému těstu je buchta neuvěřitelně vláčná. V chuti dominuje kombinace citronové kůry a vanilky, která zaujme a v horkém letním dni krásně osvěží.