Luxusně čokoládové brownies 

26.08.2019

Porce: 1 střední pekáč
Doba přípravy: 35 min

Suroviny: 

  • 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky sody
  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 1/4 hrnku vody
  • 80 g kokosového oleje
  • 90 g hořké čokolády (na rozpuštění)
  • 1/4 hrnku nakrájené hořké čokolády
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka

Postup přípravy: 

  1. Přes síto si přesejeme mouku, kakao, sodu a sůl. 
  2. Lněné semínko smícháme s vodou a necháme v lednici odstát, dokud neutvoří konzistenci jako vajíčko. 
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým máslem, vanilkovým extraktem a cukrem. Směs musí být krásně hladká a bez hrudek. Poté můžeme přimíchat rostlinné mléko. 
  4. Nakonec čokoládovou směs a lněné semínko vlijeme do sypkých ingrediencí a pořádně promícháme. Do těsta následně zapracujeme i pokrájenou čokoládu. 
  5. Pečeme ve středně velkém pekáči nebo formě vyložené pečicím papírem cca 25 minut na 180 °C. 
  6. Doporučuji nechat před podáváním odležet v lednici, jestli máte radši hutnější (fudgey) brownies.

Pokud vás honí mlsná a vaše chuťové pohárky skučí po pořádné čoko bombě, tento recept je přesně pro vás. Tahle buchta je křehká a lahodně se rozplývá na jazyku. Sice na ni vypotřebujete skoro 2 tabulky čokolády, ale výsledek rozhodně stojí za to. A navíc skvěle vyvrací mýtus, že veganství je zdravé.