Mrkvový dort #vegetarian

10.08.2019

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 50 min

Suroviny na korpus: 

  • 4 hrnky nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek alternativního sladidla nebo cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice

Suroviny na krém: 

  • 1 kelímek tvarohu
  • 1 smetanový sýr
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 125 g rozpuštěného másla (nebo ghí) 
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy: 

  1. Ušleháme vejce s cukrem (nebo alternativním sladidlem) a olejem.
  2. Pak přidáme všechny ostatní ingredience. Ořechy nasekáme na jemno. Mrkev nastrouháme též na jemno a vymačkáme přebytečnou vodu. 
  3. Pečeme v kulaté formě (asi 26 cm průměr) na 180°C asi 40 min. Kontrolujeme špejlí, jestli se těsto nelepí. Mně osobně se těsto nedopeklo kvůli starší troubě, která už nemá takový výkon, tak jsem ho rozdělila na 2 části a dopekla zvlášť.
  4. Smícháme si ingredience na krém. Se slazením to nepřeháníme, aby byl krém lehčí a nebyl příliš přeslazený. 
  5. Po dopečení necháme dort úplně vychladnout a rozkrojíme ho na 2 části, které promažeme krémem. Zbytek krému natřeme na celý dort. 
  6. Zdobila jsem pouze drcenými ořechy, ale fantazii se meze nekladou. 

Recept na tradiční mrkvový dort s tunou cukru a hustým máslovým krémem jsem objevila v lehké a velmi chutné variantě na stránce www.varilamysicka.cz, kde je uveden i s komentáři spokojených kuchařek. Hodí se jako dezert na posezení s přáteli nebo rodinou, ale já si ho zamilovala tak, že se stal mým nejoblíbenějším narozeninovým dortem. Chutná celé rodině a je to zároveň perfektní způsob, jak do vašeho jídla ukrýt před dětmi zeleninu tak, aby ji neměly šanci odhalit. 

Použitý obrázek není moje práce, ale je ze stránky, která použila stejný recept. Můj dort byl hned sežrán a nestihla jsem ho vyfotit.