Švestkový koláč s müsli drobenkou #vegetarian

10.08.2019

Porce: 1 velký plech 
Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na těsto: 

  • 2 kelímky bílého jogurtu (1 kelímek = 150 g) 
  • 1 kelímek třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 1 kelímek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • čerstvé nebo mražené švestky

Suroviny na drobenku: 

  • 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 3/4 celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku třtinového cukru (podle kyselosti švestek) 
  • 60 g másla
  • hrst mandlí 

Postup přípravy: 

  1. V míse smícháme "mokré suroviny" - jogurt, cukr, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. 
  2. V další míse si připravíme drobenku. Máslo musí být studené, aby drobenka byla hezky hrudkovitá. Drobenku nejlépe vytvoříme prsty. 
  3. V oddělené míse smícháme mouky a prášek do pečiva a vzniklou směs smícháme s "mokrými surovinami". Vše důkladně vymícháme vařečkou. 
  4. Přidáme do směsi 2 vejce a pořádně propracujeme vařečkou, až vznikne hutné hladké těsto. 
  5. Vzniklé těsto nalijeme na pekáč vyložený pečícím papírem. 
  6. Na těsto poklademe švestky. Já mezi nimi dělám minimální rozestupy, aby byly cítit při každém kousnutí. 
  7. Těsto na plechu rovnoměrně posypeme drobenkou. 
  8. Pečeme na 180°C asi 45 min. 

Pokud hledáte recept na fit verzi klasické drobenky, tato varianta je nejen velmi zdravá, ale i báječně křupavá a chutná. V kombinaci s kyselejšími švestkami je tento koláč skvělý za každé roční doby. Vaše babičky budou jen nevěřícně kroutit hlavou, až jim ukážete, jak skvělá je tato odlehčená varianta všemi milovaného švestkového koláče.