Květák v pomerančové omáčce

29.03.2021

Porce: 2
Doba přípravy: 35 min 

Suroviny: 

  • 1/2 velké hlavy květáku 
  • bramborový škrob
  • 5 lžic sojové omáčky 
  • 3 lžíce šťávy z pomeranče 
  • 1/4 hrnku vody 
  • 1 lžíce rýžového octa 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžičky agave sirupu 
  • olej na smažení 

Postup přípravy: 

  1. Květák si nakrájíme na středně velké hlavičky a ty uvaříme v osolené vodě do změknutí. 
  2. Mezitím si připravíme omáčku ze sojové omáčky, pomerančové šťávy, octa, agave, vody a prolisovaného česneku. 
  3. Okapaný vychladlý květák potom obalujeme v bramborovém škrobu. 
  4. Obalené kousky smažíme na oleji, dokud nejsou krásně křupavé. Poté je na pánvi zalijeme omáčkou a necháme krátce probublat. 
  5. Servírujeme s rýží a sezamovými semínky. 

Pokud bych měla vyjmenovat pět svých nejoblíbenějších jídel, toto by se jistě umístilo velmi vysoko. Nepřeháním, když řeknu, že si ho naprosto zamilují i striktní masožrouti. Pokud nemáte rádi květák, nemusíte zoufat, protože v tomto provedení ho nemáte šanci poznat. Kyselost, sladkost, slanost, to všechno ve spojení s křupavou kůrkou. Prostě mňamka.