Květákové steaky s celerovou kaší #vegetarian

12.05.2019

Porce: 5
Doba přípravy: 40 min

Suroviny na steaky: 

  • 1 hlava květáku (z nich 5 steaků) 
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky tymiánu 

Suroviny na kaši: 

  • 1/2 velkého celeru
  • 500 g brambor
  • sůl
  • teplé mléko
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy: 

  1. Oloupaný a nakrájený celer uvaříme v osolené vodě společně s oškrábanými bramborami. Vaříme do úplného změknutí, poté slijeme vodu a rozmixujeme společně se lžicí másla, trochou teplého mléka a solí na dochucení.
  2. Hlavu květáku si nakrájíme na velké, asi 4 cm tlusté plátky. Potřeme olejem, pořádně prosolíme a popepříme jako klasické steaky, posypeme mletou paprikou a tymiánem. (Nezapomeneme tento postup zopakovat na obou stranách) 
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 min. Průběžně kontrolujeme a obracíme dle potřeby.

Květákové steaky jsou perfektní zdravou variantou oblíbeného obědového meníčka. Koření jim dodává skvělou vůni a po dopečení mají křupavou krustičku a měkký a velmi chutný vnitřek. Hodí se i na grilovací sezónu a jsou úžasnou připomínkou, že vegetariánství nabízí víc než jen listí a zrní. Ve vaší kuchyni odstartují vlnu šílenství a kdejaký masožrout se u vás bude olizovat až za ušima.