Letní nepečený "cheesecake" s ananasem

01.08.2020

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 1 h 30 min (+ tuhnutí přes noc) 

Korpus

  • 500 g datlové pasty
  • 2 hrnky mandlí 
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 lžíce tuhého kokosového oleje
  • 1 lžíce kešu másla (není nutné) 
  • 2 lžíce sušeného kokosu 
  • 2 lžíce chia semínek (není nutné) 

Krém

  • 2 kokosové zakysané smetany
  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část) 
  • 4 lžíce agave 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 1 lžička citronové kůry 
  • 2 ztužovače šlehačky 
  • 1 plechovka ananasových plátků 

"Želé":

  • 1 plechovka ananasu 
  • 1 lžíce agaru 
  • 1 lžíce agave 

Postup přípravy:

  1. Ve výkonném mixéru rozmixujeme nejprve ořechy, kokos a vločky, poté přidáme datlovou pastu, olej, máslo a chia semínka 
  2. Hotovou směs natlačíme na spodek velké dortové formy (pokud chcete dort vyšší, použijte menší formu). A připravený korpus necháme tuhnout cca 30 min v lednici. 
  3. Ve větší míse smícháme ztuhlou část kokosového mléka se zakysanou smetanou, sladidlem, citronovou šťávou a kůrou. Poté vmícháme do krému ztužovače a vlijeme 1/2 směsi na hotový korpus. Na krém naskládáme ananas z plechovky a ten poté polijeme zbytkem krému. 
  4. Necháme dort tuhnout v lednici dalších 45 min. 
  5. Mezitím si rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou a necháme ho provařit se lžící agaru a sladidlem. Hotovou směs chvíli chladíme a ihned lijeme na ztuhlý dort. 
  6. Takto hotový "cheesecake" necháme odležet v lednici přes noc a druhý den ozdobíme dle fantazie. Já použila nakrájené broskve, jahody a mátu

Tahle letní fantazie byla zlatým hřebem večera na oslavě narozenin mé maminky a mého přítele. Když pomineme, že se jedná o kalorickou bombu, ingredience jsou ultra zdravé a takzvaně "wholesome", takže potěší i příznivce zdravé stravy. My jsme si tento dortík zamilovali, věřím, že u vás to bude stejné.