Linecké cukroví 

02.12.2019

Porce: 50 slepených sušenek 
Doba přípravy: 35 min + odležení těsta přes noc

Suroviny: 

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g veganského margarínu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • jahodová marmeláda + trocha rumu

Postup přípravy: 

  1. Mouku si s cukrem a škrobem přesejeme přes síto, abychom neměli těsto hrudkovaté.
  2. Rukou do sypké směsi zapracujeme změklé máslo a citronovou kůru a těsto necháme obalené potravinářskou fólií odležet nejlépe přes noc v lednici (stačí ale 2 hodiny). 
  3. Vytáhneme ho z lednici alespoň hodinu před zpracováním, aby trochu povolilo. Poté ho rozpůlíme a obě poloviny rozválíme na 2 - 3 mm tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. 
  4. Z 1 poloviny vykrájíme spodní plnou část lineckého a do druhé uděláme otvory, aby byla vidět náplň. 
  5. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 170 °C cca 15 minut. Dáváme pozor, aby těsto nezezlátlo!
  6. Vychladlé cukroví spojujeme zředěnou marmeládou. 

Linecké cukroví je další česká klasika, která nesmí na sváteční tabuli chybět. Zveganizovat tento recept není vůbec náročné a možná budete překvapeni tím, jak jednoduché je vynechat z něj vajíčka. Těsto se úplně rozpouští na jazyku a nakyslá marmeláda tomuto cukroví dodává ten správný říz. Obávám se ale, že pokud ho uděláte příliš brzy, do Vánoc nepřežije. Bude pravděpodobně sežráno.