Mandarinkový koláč naruby 

09.02.2020

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 45 min 

Suroviny

  • 5 středních mandarinek
  • 2 lžíce cukru + 1 lžíce margarínu na vymazání formy
  • 1 a 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru 
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku 
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 lžíce jablečného octa 

Postup přípravy: 

  1. Formu na dort si vymažeme margarínem a vysypeme cukrem. Oloupané mandarinky nakrájíme na tenké plátky a poklademe je na dno formy. 
  2. V jedné míse smícháme mléko a ocet a necháme ho zhrudkovatět. Poté přidáme olej a vanilkový extrakt.
  3. Ve vedlejší míse spolu promícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli. Poté sypkou a mokrou směs smícháme dohromady, dokud nám nevznikne hladké tekuté těsto.
  4. To následně vylijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 35 min. 
  5. Po vyndání z trouby necháme koláč cca 5 min vychladnout a poté ho vyklopíme vzhůru nohama na tác. 

Jaro, léto, podzim nebo zima, mandarinky jsou ovoce, které seženete snadno za každého ročního období. U nás je už zvykem, že se jich nakoupí hromada a leží ve spižírně nehnutě několik měsíců, dokud je neobroste plíseň. S tím jsem se ale rozhodla náležitě vypořádat. Recept jsem čmajzla veganskému bohu Avant Garde Vegan, jehož původní verzi najdete ZDE