Máslové košíčky s kaštanovou náplní 

22.12.2019

Porce: 1 plech
Doba přípravy: 30 min + tuhnutí těsta přes noc

Na košíčky: 

  • 300 g hladké mouky 
  • 200 g veganského margarínu nebo Alsanu 
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1/2 citronu 

Na náplň: 

  • 400 g sojového jogurtu
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce veganského margarínu 
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 balení kaštanového pyré (200 g)
  • + mandle na ozdobu 

Postup přípravy: 

  1. Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladký bochánek a necháme ho odležet alespoň 2 h v lednici.
  2. Poté z těsta odtrháváme středně velké kusy (měly by tvořit tenčí vrstvu), které natlačíme do formiček na košíčky.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 min. Ještě teplé je vyklepneme z formy a necháme zchladnout. 
  4. V jogurtu a mléce si uvaříme pudink. Díky jogurtu bude velmi hustý, což potřebujeme. Necháme ho úplně vychladnout a poté ho vyšleháme s máslem a kaštanovým pyré. 
  5. Vychladlé košíčky plníme hotovou náplní a zdobíme mandlemi. 

Přítel tento můj odvážný kaštanový experiment popsal následovně: "Týjo, ty jsou měkoučký!" A přesně tím vystihl, jak pokus o napodobení tradičních domácích košíčků dopadl. Na rozdíl od těch kupovaných jsou totiž neuvěřitelně vláčné a rozplývají se na jazyku. Pokud je pro vás chuť kaštanů nová, připravte se, že už nebudete chtít plnit vaše košíčky ničím jiným! Tento krém hravě strčil již tradiční Salko do kapsy!