Medovníkové kuličky

20.12.2020

Porce: 2 plechy kuliček
Doba přípravy: 1 h + tuhnutí 

Na placky: 

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lněná vejce (2 lžíce mletých lněných semínek + 6 lžic vody)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 g změklého rostlinného másla
  • 4 lžíce medu nebo agave
  • 200 g moučkového cukru

Na krém: 

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 100 g cukru krystal 
  • 250 g rostlinného másla

Postup přípravy: 

  1. V malé misce si připravíme lněné vajíčko, které necháme na 5 minut odležet v lednici. 
  2. Všechny sypké ingredience si přesejeme a vmícháme je do mokrých surovin společně s připraveným lněným vejcem. 
  3. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme ho 15 minut v lednici odpočinout. 
  4. Ztuhlé těsto si rozdělíme na 2 části a vyválíme z nich pláty, které dáme péct na 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  5. Hotové placky necháme vychladnout a následně je v mixéru nadrtíme na strouhanku. Asi jeden hrnek hotové drtě odebereme (budeme jí obalovat kuličky).
  6. Mezitím si kokosové mléko svaříme s cukrem na mírném plameni. Bude to trvat asi 10 minut. Vznikne nám pak kondenzované mléko. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo v kastrůlku! Necháme ho následně zchladnout. 
  7. Naše studené kondenzované mléko vyšleháme s máslem a hotový krém smícháme s medovníkovou strouhankou. Tuto hmotu necháme řádně zatuhnout v lednici na 2 hodiny. 
  8. Nakonec tvarujeme z těsta kuličky, které obalujeme strouhankou, kterou jsme si odebrali stranou. 

Ačkoliv se jedná o trochu náročnější typ cukroví, veškerá námaha v tomto případě stojí za to. Pokud si chcete dopřát nějakou pořádnou kalorickou bombu, která svou chutí naprosto uchvátí celou domácnost, jste tady správně. Kuličky chutnají úplně jako medovník a doslova se rozplývají na jazyku.