Mrkvový dort s kokosovou šlehačkou

19.05.2020

Porce: 12 kusů
Doba přípravy: 1 h

Korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek erythritolu (nebo bílého cukru) 
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru 
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku 
  • 1 lžička soli 
  • 3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (cca 3 velké mrkve) 
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu
  • 1 lžíce octa
  • 3/4 hrnku rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje 

Šlehačka

  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část) 
    šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce javorového sirupu 

Postup přípravy: 

  1. Veškeré sypké ingredience smícháme v menší misce. Do velké misky mezitím nastrouháme oloupanou mrkev, ze které vymačkáme vodu. 
  2. K mrkvi přidáme všechny zbylé suroviny a nakonec spolu obě směsi promícháme. 
  3. Rozdělíme těsto na 2 části a pečeme je ve dvou dortových formách (24 cm průměr) v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 min. 
  4. Zatím si vytvoříme šlehačku ze ztuhlé části kokosového mléka (které jsme nechali vychladit v lednici), citronové šťávy, kůry a sladidla. Vyšleháme tyčovým mixérem a necháme v lednici alespoň 30 min tuhnout. 
  5. Upečený korpus necháme zcela vychladnout a poté ho vyklepneme z formy a promažeme krémem.

Ačkoliv se jedná o super nezdravou veganskou laskominu plnou cukru, jednou za čas se u mě v kuchyni objeví a také hned bleskově zmizí. Je naprosto vynikající. Vlhký, nadýchaný a zároveň osvěžující díky nakyslé kokosové šlehačce. Za mě je mrkváč bezkonkurenčně dortem staletí. Kam se hrabe cheesecake.