Vegan narozeninový dort s máslovým krémem

16.08.2020

Porce: cca 20 kousků 
Doba přípravy: 40 min pečení korpusu + chlazení přes noc
                              45 min zdobení a promazávání dortu + chlazení přes noc 

Korpus: 

  • 1 l neslazeného sojového mléka
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 850 g hladké mouky
  • 960 g cukru krystal 
  • 6 lžic kvalitního kakaa
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 240 g oleje
  • 20 g rozpuštěné hořké čokolády 
  • 1 a 1/2 lžíce instantní kávy

Krém: 

  • 250 g Alsanu (nebo 500 g a vynechat margarín a rostlinný tuk) 
  • 125 g margarínu 
  • 125 g 100% rostlinného tuku 
  • 550 g moučkového cukru 
  • 1 lžíce sojového mléka 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • různé druhy potravinářského barviva 

Na promazávání: 

  • kvalitní malinový džem 
  • 2 balíčky sušenek oreo 

Postup přípravy: 

  1. Do rostlinného mléka nalijeme ocet a necháme ho odstát, dokud nevznikne hrudkovitá konzistence. Poté přidáme do mléka všechny ostatní mokré suroviny. 
  2. Mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu prosejeme přes síto a přidáme cukr a instantní kávu. 
  3. Poté smícháme mokré a sypké směsi a metlou vytvoříme jemné tekuté těsto. 
  4. Těsto rozdělíme do tří vymazaných a vysypaných forem na dort (20 cm) a pečeme korpusy v troubě předehřáté na 190 °C cca 40 min. Po upečení necháme přes noc chladit. 
  5. Na krém si nejdříve pořádně vyšleháme směs rostlinných másel. Musí mít konzistenci pěny. 
  6. Poté přidáváme prosátý cukr po menších dávkách, dokud nemá krém tuhou a lesklou strukturu. V tu chvíli můžeme použít i trochu vanilkového extraktu a zašlehat ho do krému. Pokud je krém příliš tuhý, přidáme trochu mléka. 
  7. Vychladlé korpusy okrájíme do požadovaného tvaru (já uřízla čepičky) a vrstvíme - korpus, džem, krém, oreo - dokud nemáme dort složený. Poté ho celý potřeme krémem a zdobíme. 
  8. Necháme chladit přes noc v lednici. 

Pokud se chystáte na přípravu velké narozeninové oslavy, tento dort je pro takovou příležitost dokonalý, když na chvíli zapomeneme na to, jaká je to kalorická bomba... Je super sladký, vláčný a chuťově vyvážený díky kyselému malinovému džemu, kterým jsem promazala patra. Uvidíte, že s touto dokonalostí budete mít u svých blízkých velký úspěch.