(Ne)vaječný likér 

22.12.2019

Porce: 1 litr
Doba přípravy: 45 min

Na kondenzované kokosové mléko:

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 150 g cukru nebo jiného sladila (světlého)

Na (ne)vaječný likér:

  • 4 vanilkové pudingy (4x125 g)
  • rum nebo rumové aroma
  • špetka kurkumy

Postup přípravy:

  1. V hrnci přivedeme k varu kokosové mléko, poté přisypeme cukr a stáhneme na nejnižší stupeň, s občasným promícháváním vaříme zhruba půl hodiny.
  2. Kondenzované kokosové mléko přelijeme do nádoby a necháme vychladnout.
  3. Vanilkové pudingy společně s kondenzovaným mlékem a rumem smícháme v hladký likér, který dle potřeby ředíme vodou do požadované konzistence. 
  4. Pro dosažení zlatavé barvy použijeme špetku kurkumy. 
  5. Skladujeme v uzavřené lahvi v chladu, nejlépe v lednici.

Vaječňák je jedna z těch vánočních pochutin, které mi jako veganovi chybí asi nejvíce. Tak dlouho jsem bědovala a zoufala nad svým strašlivým osudem, až to mého přítele přestalo bavit a rozhodl se vytvořit brilantní zveganizovanou verzi klasického vaječného likéru, který na Vánoce zkrátka nesmí chybět. Chutná tak báječně, že zmátl i zbytek našich strávníků. 

Pokud nevěříte, že láska prochází žaludkem, zkuste své lásce pod stromeček nadělit právě tento likér, třeba změníte názor.