Nepečený "želé" dort 

03.11.2019

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 20 min + tuhnutí přes noc

Na těsto: 

  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 350 g datlové pasty
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 2 lžičky karobu/kakaa

Na krém: 

  • 2 plechovky kokosového mléka (tuhá část) 
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na želé: 

  • 500 ml vody
  • 5 g agaru
  • 3 lžíce cukru krystal
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • 1/4 lžičky červeného potravinářského barviva
  • libovolné ovoce (2 kiwi, mandarinky, jahody) 

Postup přípravy: 

  1. Plechovky kokosového mléka necháme přes noc chladit v lednici a poté z nich vyjmeme pouze ztuhlou část, kterou vyšleháme ručním šlehačem do krému společně s citronovou šťávou, cukrem a octem. Ocet a citronová šťáva skvěle napodobí chuť klasického tvarohu. Hmotu necháme ještě chvíli (cca 10 min) vychladit v lednici. 
  2. Nepečený korpus vytvoříme rozmixováním vloček, datlové pasty, kakaa a oleje. Vznikne nám lepkavá hmota, kterou natlačíme na dno dortové formy o průměru cca 24 cm. 
  3. Krém následně namažeme na vrstvu korpusu a společně v lednici chladíme, dokud není krém dostatečně tuhý. 
  4. Vodu s agarem a barvivem přivedeme k varu, poté přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme ještě cca 5 minut. Poté hrnec se vzniklou tekutinou ponoříme do studené vody, aby se nám agar trochu vychladil, než ho budeme nalévat na krém. Nesmíme ho ale nechat ztuhnout moc! Průběžně mícháme metličkou. 
  5. Zvolené ovoce si nakrájíme na plátky a menší kousky a poklademe je po celé ploše krému, na který následně vylijeme trochu vychlazený agar. Okamžitě dáme chladit a poté přes noc skladujeme v lednici. 

Vymyslet, jak ozvláštnit narozeniny vašich příbuzných a známých, může být občas oříšek. Není nad to překvapit hosty i něčím trochu šílenějším, než je klasický piškotový korpus s máslovým krémem. Tahle želatinová bohyně to zvládne skvěle. Dortík je velmi lehký, svěží a navíc všechny uchvátí svým dokonalým vzhledem.