Piškotové řezy s ovocem v želé 

22.02.2020

Porce: 15 kousků 
Doba přípravy: 1 h 

Korpus

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal 
  • 2 lžičky kypřícího prášku 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli 
  • 1 a 1/3 hrnku rostlinného mléka 
  • 4 lžíce octa 
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového aroma

Krém

  • 2 bločky tofu natural (cca 400 g) 
  • šťáva z 1/2 citronu 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 lžíce cukru krystal 

Na želé:

  • 4 lžičky agaru (prášek) 
  • 1 l vody 
  • 5 lžic cukru krystal 
  • libovolné ovoce

Postup přípravy: 

  1. Rostlinné mléko smícháme s octem a necháme pár minut odležet.
  2. Mezitím si smícháme veškeré sypké ingredience a v druhé míse zase ingredience mokré, ke kterým přidáme i mléko s octem. 
  3. Obě směsi spolu zlehka promícháme. Hotové těsto přelijeme do vysokého plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25 min. Po dopečení necháme úplně vychladnout. 
  4. Ve výkonném mixéru rozmixujeme veškeré suroviny na krém. Ten poté necháme vychladit v lednici. 
  5. Dort pokryjeme vrstvou vychlazeného krému a dáme zatuhnout do lednice. 
  6. Želé připravíme z agarového prášku, který smícháme s vodou a cukrem a necháme asi 10 min odstát. Poté 5 - 10 min vaříme. 
  7. Na základ dortu poklademe nakrájené ovoce a zalijeme "želé" vrstvou. Hotový piškot s krémem a ovocem chladíme v lednici do ztuhnutí agaru. 

Nikdy jsem netušila, jak jednoduché bude zveganizovat moje oblíbené želé řezy. Piškotový základ je navíc super univerzální a hodí se i k přípravě promazávaných narozeninových dortů. Krém z tofu je u nás také stálice. Tenhle koláček je rychlý, jednoduchý a nemusíte se obávat ani prázdna v peněžence, protože suroviny na něj běžně zakoupíte v nejbližším supermarketu.