Pumpkin pie

26.11.2019

Porce: 12 kousků 
Doba přípravy: 2 h + tuhnutí přes noc

Těsto: 

  • Recept na nejluxusnější koláčové těsto najdete ZDE.

Náplň: 

  • 2 hrnky dýňového pyré 
  • 1 vajíčko z lněného semínka (1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku 
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku 
  • špetka mletého anýzu 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu 
  • 1 lžíce vanilkového pudingu v prášku 
  • 1/4 hrnku kokosového oleje 

Postup přípravy: 

  1. Připravené těsto si vyválíme na tenký plát, který rozprostřeme na dno koláčové formy (průměr 28 cm). Odstřihneme okraje těsta, které vylézají z formy. 
  2. Na těsto vlijeme dýňovou náplň, kterou jsme si připravili z uvedených ingrediencí a pečeme 40 - 45 minut na 180 °C, dokud nejsou náplň a krusta pěkně zlatavé. Vnitřek koláče se může zdát tekutý, ale nakonec bude hezky držet tvar. 
  3. Koláč necháme vychladit nejlépe přes noc, aby náplň ztuhla. Nedáváme do lednice, aby těsto nenavlhlo! 

Není podzim, během kterého by se u mě v kuchyni neobjevila kombinace vůní skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a anýzu. A neznám lepší způsob, než toto koření propojit se sladkou, na jazyku se rozpouštějící dýní. 

Dýňový koláč jsem zkoušela úplně poprvé, aniž bych před tím nějaký dort s tekutou náplní pekla, takže jsem byla nervózní, jak vnitřek ztuhne. Moje obavy byly ale naprosto zbytečné. Koláč je vláčný a úplně taje na jazyku. Když ho navíc doplníte o lžíci kokosového jogurtu nebo veganské zmrzliny, věřte, že se vám prosby o recept jen pohrnou.