Punčové řezy #vegetarian

26.07.2019

Porce: 1 velký plech
Doba přípravy: 45 min

Suroviny na bílé těsto: 

  • 8 vajec
  • 160 g erythritolu
  • 160 g hladké špaldové mouky

Suroviny na růžové těsto:

  • 4 vejce
  • 80 g erythritolu
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • pár kapek potravinářského barviva

Suroviny na punčový rozvar: 

  • 125 ml vody
  • 125 ml rumu
  • 350 g erythritolu
  • 1 g kyseliny citronové 

Suroviny na rybízový nátěr: 

  • rybízový džem
  • voda na naředění 

Suroviny na glaze: 

  • 300 g moučkového erythritolu 
  • 5 g citronové šťávy
  • 10 g horkého mléka

Postup přípravy: 

  • Cukr si vyšleháme s vejci do husté pěnové hmoty, poté do ní zašleháme mouku a dáme na 10 min péct na 170°C. Vychladlý korpus rozpůlíme na 2 stejně tlusté díly. 
  • Opakujeme postup s polovičním množstvím surovin a potravinářským barvivem a vzniklé těsto pečeme při 170°C na cca 7 min. Vzniklý korpus nepůlíme! 
  • Na plotýnce při mírném plameni smícháme ingredience na rozvar a necháme probublat na 3 min. 
  • Zředíme si rybízový džem a začneme skládat řezy. Nejprve půl bílé vrstvy potřeme džemem a přikryjeme růžovou vrstvou, kterou polijeme punčovým rozvarem. Znovu potřeme džemem a navrch posadíme druhou polovinu bílé vrstvy. Necháme chladit v lednici. 
  • Mezitím vytvoříme glaze z cukru, citronové šťávy a horkého mléka. Polijeme jím vychladlý povrch řezů a po úplném vychladnutí můžeme ozdobit roztopenou hořkou čokoládou. 

Odlehčený recept na punčové řezy, které jsou ozdobou každé cukrářské výlohy, jsem odzkoušela na hostech narozenin mé maminky a všichni byli naprosto unesení z lahodného a vláčného těsta v kombinaci s punčovým aromatem. Garantuji, že tyto punčáky s přehledem trumfnou všechny ty, které běžně koupíte ve vaší cukrárně. Pokud navíc vyměníte krystalový cukr za sladidla jako jsou ERYTHRITOL nebo XYLITOL, bude tato pochoutka vhodná i pro diabetiky, a navíc neohrozí vaši dietu.