Rebarborové chutney 

23.06.2019

Porce: 1 velká zavařovačka 
Doba přípravy: 45 min

Suroviny:

  • 500 g stonků rebarbory
  • 400 g cibule
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 100 ml vinného octa
  • 100 ml balsamicového octa 
  • 100 ml vody
  • 150 g třtinového cukru
  • 200 g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička chilli 
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy: 

  1. Na oleji si ve větším hrnci orestujeme na jemno nakrájenou cibuli - necháme ji smažit cca 20 min, dokud nezměkne a nezhnědne. 
  2. Přidáme rebarboru (očištěnou a nakrájenou na 3 cm kousky) a nastrouhaný zázvor. Celou směs podlijeme vinným a balsamicovým octem a vodou. Necháme probublat. 
  3. Směs ochutíme skořicí, chilli, solí a postupně přidáváme cukr. 
  4. Necháme vše ještě 15 min vařit do odpaření vody. Výsledná směs by měla mít marmeládovou konzistenci. 
  5. Necháme vychladnout v zavařovací sklenici a můžeme podávat. Uchováváme na chladnějším místě. 

Jestli vás už omrzela rebarbora v různých koláčích a sladkých dobrotách, určitě si zamilujete tenhle způsob zpracování našeho sezónního pokladu. Chutney je skvělým společníkem na rodinných grilovačkách, ale hodí se k ozvláštnění každého slaného pokrmu, kterému chcete dodat šmrnc.