Rebarboroví šneci

13.06.2020

Porce: 1 velká koláčová forma
Doba přípravy: 2 h 

Těsto: 

  • 530 g hladké mouky
  • 50 g cukru krystal
  • balíček sušeného droždí (7 g) 
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek a 3 lžíce teplého rostlinného mléka
  • 2 lžíce nerozpuštěného kokosového oleje

Náplň

  • 400 g rebarbory (oloupané) 
  • 4 lžíce medu (agave) 
  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 1 lžička skořice 

Poleva

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka červeného potravinářského barviva 
  • trochu rostlinného mléka

Postup přípravy: 

  1. Mouku smícháme s cukrem, droždím a špetkou soli a do této směsi vlijeme teplé mléko. Vypracujeme pevné těsto. 
  2. Hněteme asi 15 minut a v půlce hnětení do těsta zapracujeme tuhý kokosový olej. Těsto bude nejprve kluzké, ale po upečení bude velmi vláčné a na povrchu křupavé. 
  3. Vypracovaný bochánek těsta pomažeme trochou oleje, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 45 minut kynout. 
  4. Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme a odebereme z množství 1/3, kterou velmi drobně pokrájíme a dáme stranou. 
  5. Zbytek rebarbory nakrájíme na 2 cm kusy a dáme péct společně s 4 lžícemi medu do trouby předehřáté na 200 °C na cca 10 minut (rebarbora musí změknout). 
  6. Poté upečenou rebarboru i s rozpuštěným medem rozmixujeme ve výkonném mixéru a dosladíme 2 lžícemi cukru.  
  7. Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélníkový plát. Ten pomažeme rebarborovou náplní a posypeme trochou skořice. Nakonec přidáme i 1/3 jemně nakrájené rebarbory. 
  8. Placku zabalíme do velké rolky, kterou pokrájíme na 4 cm tlusté šneky. Ty následně skládáme do velké koláčové formy vymazané olejem. 
  9. Šneky pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 
  10. Poté je necháme lehce vychladnout a přidáme polevu. My je baštíme už teplé, ale pozor na bolení břicha! 

Tento nevšední upgrade jinak tradičních skořicových šneků je skvělým způsobem, jak využít oblíbenou jarní ingrediencí - rebarboru. Pokud vás už nebaví dělat stále dokola rebarborový koláč s drobenkou, zkuste tentokrát trochu zaexperimentovat. Vláční a křupaví šneci se sladkokyselou náplní budou chutnat celé rodině, alespoň u nás měli neuvěřitelný úspěch.