Salát s pečenými kapustičkami a medovo-hořčičným dresingem

31.01.2022

Porce: 4
Doba přípravy: 45 min

Suroviny:

  • 350 g růžičkové kapusty
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř
  • 2 - 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 a 1/2 hrnku neuvařené quinoy (nebo bulguru)
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • na dresing: 2 lžíce medu (nebo agáve), 2 - 3 lžíce dijonské hořčice, trochu vody
  • sušené brusinky
  • opražené pekanové ořechy
  • míchaný salát (čekanka, hlávkový salát, ...)

Postup přípravy:

  1. Očištěné kapustičky si nakrájíme na poloviny, potřeme je olejem a zasypeme sušeným česnekem, solí a pepřem. Takto naložené je dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na cca 25 min.
  2. Mezitím si na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibulku a prolisovaný česnek, dokud nejsou pěkně zlatavé. Poté přidáme do základu sušený tymián, lehce zarestujeme a přimícháme quinou, kterou následně zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit cca 20 - 30 min do změknutí.
  3. Připravíme si dresing smícháním hořčice, medu a trochy vody.
  4. Všechny připravené ingredience následně můžeme smíchat - směs s quinou, upečené kapustičky, salát, ořechy a brusinky. Navrch salátu nakonec přidáme hotový dresing. Dobrou chuť!

Říká se, že nejlepší salát umí právě vegani, protože vědí, jak ingredience správně nakombinovat a dokonale dochutit lahodnou zálivkou. Myslím, že tenhle postřeh nebude daleko od pravdy. No přesvědčte se sami!