Segedinský guláš 

16.01.2020

Porce: 5
Doba přípravy: 45 min 

Suroviny

  • 1 a 1/2 balíčku sojových kostek 
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli 
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 a 1/2 lžíce mletého kmínu 
  • 3 lžičky hladké mouky 
  • 1 dcl vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 l zeleninového vývaru 
  • 400 g bílého kysaného zelí
  • 4 lžíce sojového jogurtu 

Postup přípravy: 

  1. Sojové kostky uvaříme v ochucené vodě do měkka. 
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zhnědnutí, poté přidáme koření a krátce orestujeme. Nakonec zasypeme připravený základ moukou a podlijeme 1 dcl vody. Když směs zhoustne, přidáme litr vývaru.
  3. Do omáčky vložíme bobkové listy, přidáme sojovou omáčku a lehce dochutíme solí a pepřem dle chuti. 
  4. Nakonec si propláchneme zelí a přidáme ho do omáčky, kterou následně vaříme asi 20 min do změknutí zeleniny. Poté konečně přijde řada na uvařené a vymačkané sojové kostky, které opatrně vmícháme k zelí. 
  5. Jako poslední krok zjemníme segedin jogurtem a dle fantazie a chuti ho přisladíme nebo přisolíme. 
  6. Servírujeme třeba s domácí VEGE KNEDLOU nebo brambory. 

Není nad českou kuchyni. A co se týče tradičních jídel, které sdílíme s bratry Slováky, nejlepší zveganizované verze na internetu má rozhodně Surová Dcérka, které jsem tento famózní recept čmajzla a upravila podle vlastní chutě. Pošmakovala si celá rodina a veganský segedin se může hrdě pyšnit jedním z prvních míst na mém seznamu nejpodařenějších pokusů o českou klasiku.