Seitan řízky 

25.12.2019

Seitan je už pro nás vegany docela běžná supermarketová věc. Málokdo ale ví, jak jednoduché je připravit si ho doma. Ingredience na něj máte totiž určitě právě teď u sebe doma. A pokud ještě nevíte, jak se vyšvihnout před masožrouty z vaší rodiny, zkuste jim na vánoční tabuli připravit domácí seitanové řízky za pár kaček. 

Porce: 4 obří řízky
Doba přípravy: 2 h

Suroviny na seitan: 

  • 1 kg hladké mouky (musí být s lepkem) 
  • 500 ml vody

Suroviny na vaření seitanu: 

  • 2 zeleninové bujóny
  • 2 l vody
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 oloupaná cibule

Suroviny na trojobal: 

  • panko nebo jiná vegan strouhanka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžička černé soli 
  • 1/4 lžičky pepře
  • trocha vody 

Postup přípravy: 

Z mouky a vody si vypracujeme pevné těsto, které hněteme alespoň 5 min.

Hotové těsto ponoříme do hluboké nádoby s vlažnou vodou a začneme ho mačkat. Z těsta se bude vyplavovat škrob a barvit vodu do bíla. 

Vodu po každém promačkání vyměníme a s těstem pracujeme, dokud se z něj nepřestane vyplavovat škrob. Pokud je už voda v nádobě průsvitná, těsto je hotové. 

Hotovou hmotu rozdělíme na 4 velké pláty, které rozmačkáme do tvaru řízků. 

Tento základ vaříme asi 40 min ve vodě, kterou jsme ochutili 2 zeleninovými bujóny, 2 lžícemi sojové omáčky a přidanou cibulí. Uvařené seitanové plátky vymačkáme, aby v nich nezůstalo tolik vody. 

Takto hotový základ můžeme namarinovat v sojové omáčce nebo řádně prosolit před obalováním v trojobalu. Obalujeme nejprve v kašičce z mouky, trochy vody, kurkumy, soli a pepře. Poté obalíme strouhankou. 

Smažíme z každé strany cca 3 min a hned servírujeme. 

Nejlepší jsou samozřejmě s domácím bramborovým salátem, ale určitě je můžete nacpat mezi chleby a vyrazit na túru. Konzumaci řízků se meze nekladou.