Sírovec na kari

08.06.2022

Porce: 6
Doba přípravy: 30 min

Suroviny: 

  • 1 středně velký sírovec
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kousek zázvoru (asi ve velikosti palce)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky kari koření
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 250 - 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml sójové smetany 
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř

Postup přípravy: 

  1. Sírovec si očistíme, nakrájíme ho, aby se nám vešel do hrnce a vaříme ho v osolené vodě cca 15 min. Poté ho necháme okapat a nakrájíme ho na nudličky.

  2. Mezitím si jemně pokrájenou cibuli, česnek a zázvor osmažíme na kokosovém oleji dozlatova. Následně do základu přidáme nakrájený předvařený sírovec a necháme ho pěkně opéct.

  3. Směs zalijeme rajčatovým pyré a vývarem, přidáme koření a dochucovadla a poté vše zalijeme smetanou. Takto omáčku vaříme, dokud pěkně nezhoustne. Servírujeme nejlépe s jasmínovou rýží.

Sírovec je dřevokazná houba, kterou běžně najdete na stromech. Poznáte ho podle jasně žlutooranžové barvy, která indikuje, že je perfektně zralý a připravený na sklizení. Jeho uříznutím také ulevíte stromu, na kterém parazituje. A ještě si z něj uděláte dokonalou náhražku kuřecího masa, protože má božskou masitou strukturu. Prostě sen každého vegana!